15 Mart 2015 Pazar

Satrançta Nasıl Berabere Kalınır



Satrançta sıklıkla yapılan hata beraberliğin pat olarak adlandırılmasıdır. Oysa hemen söyleyelim; pat özel bir beraberlik durumudur ve yukarıdaki diyagramda görüldüğü gibi olur. Hamle sırası siyahta ve oyun pat ile berabere biter. Siyahın kurallar dahilinde yapabileceği hamle yoktur. Rakip de şah çekmemiş durumda dolayısıyla pat. Tanım şöyle; şah çekilmediği rakibin yapabileceği hamle yoksa oyun pattır. Pat olabilmesi için rakip şahın tek kalması da gerekmiyor. Gördüğünüz gibi siyahın iki piyonu var ama onlarla da hamle yapamaz. Pat özel bir beraberlik durumudur ve pek çok zaman dikkatsizlik sonucu oluşur. Tam tarihçesini bilemiyoruz ama belki 600 - 700 yıl evvel pat kazanç olarak da kabul görmüş olabilir.

Satrançta beraberlikler tam liste şu şekilde olabilir:
1) Pat ile
2) Tarafların teklif üzerine anlaşması
3) Tahtada mat edecek taşın kalmaması
4) 50 hamle boyunca taş alınmaz veya piyon sürülmezse. Bu kuralın işlemesi için tarafladan birinin bu durumu hakeme bildirmesi gerekir.
5) 3 kez konum tekrarı. Tahtada aynı konum hamle sırası aynı tarafta iken 3 kez oluşursa yine oyunculardan birinin talebi üzerine berabere olur. Konum tekrarının arka arkaya oluşmasına gerek yoktur. Berabere iddia edecek taraf hamlesini yapmadan hakemi çağırır ve yapacağı hamle ile 3 kez konum tekrarı oluşacağını söyleyerek talepte bulunur.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder