3 Mart 2015 Salı

Satranç ustaları kaç hamle ilerisini görür?


Satranç ustaları sıradan insanlardan daha zeki değillerdir. Elbette analitik zekası güçlü olanlar satranca ilgi duyacaklardır ama üniversitelerde temel bilim eğitimi alanlardan pek çoğunun zeka bakımından üstün oldukları söylenemez. Satranç ustaları yıllar içerisinde sürekli satranca yoğunlaşarak, belli temaları öğrenerek ustalık seviyesine ulaşırlar.

Herhangi bir oyunortası konumunda 30 değişik hamle vardır. Rakibin de bu kadar olasılığı olduğu düşünülürse 1 hamle sonraki tüm olasılıkları hesaplamak için 30x30 = 900 hamle hesaplamak gerekli. Ve elbette iki hamle sonrası için 900x900 olasılık olacak ve bu böyle gidecektir. Şu açık ki iyi satranççı olmak için tüm olasılıkları hesaplamak zorunda değilsiniz. Bu satranç bilgisayarlarının yaptığı ve hatta belli bir noktadan sonra yapmamaya başladığı bir şeydir.

Ustalara kaç hamle ilesini gördükleri sorulduğunda kimileri esprili biçimde "Bir hame ama bu genelde en iyi hamle olur" veya "Rakibimden bir hamle fazlası"  cevaplar vermişlerdir. İşin gerçeği konuma göre değişir. İki tarafın taşlarının birbirinden uzakladığı durumda daha çok aletleri nasıl manevra edeceğinizi düşünürsünüz. Biribirini alabilecek çok taşın olduğu ve tehditlerin oluşturabileceği durumda ise somut hesaplama yapmak zorundasınızdır ve zorunlu yol ne kadar gidiyorsa hepsini olabildiğince hesaplarsınız. Bu bazen 7-8 hamle bile sürebilir. Şah oyunsonundaysanız ve karşılıklı vezir çıkmalar da mümkünse belki 15 hamle hesaplamanız bile gerekebilir. Sonuçta bir ustanın ne kadar ilerisini görebileceği konuma göre değişir. Öte yandan usta bir plan kurar ve onu 20 hamle sonra kazanç ile taçlandırabilir. Bu elbette tam bir hesaplama değil ama stratejinin uygulanmasıdır ki bu da önemlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder