9 Nisan 2015 Perşembe

Satrançta Nasıl Usta Olunur?


Satrançta "Usta" olmak Dünya Satranç Federasyonu (FIDE) tarafından belli kurallara bağlanmıştır. Genel kategoride 3 önemli unvan vardır; FIDE Ustası, Uluslararası Usta (IM) ve Büyükusta (GM). FIDE Ustası olabilmek için 2300 elo puanını geçmeniz gerekir. Uluslararası Usta olmanın şartı ise 2400 elo puanını geçmek ve 21 oyunluk 3 norm elde etmek gerekir. Norm elde etmek için belli özelliğe sahip turnuvalarda belirlenmiş başarıları göstermeniz gerekir. Turnuvada gösterilmesi gereken performans 2450'dir. Büyükustalık ise satrançtaki en yüksek unvandır. Dünyada 1500'ün üstünde Büyükusta bulunmakta. Bu unvana ulaşabilmek için hayatınız bir döneminde 2500 eloyu geçmeniz ve 3 GM normu almanız gerekir. Yine Uluslararası Ustalık'ta olduğu gibi 21 oyunluk 3 veya bazen 2 norm gerekir. Belli turnuvalarda (GM''lerin de bulunduğu yüksek ortalamalı) yüksek bir performöans göstermeniz gerekir.

Türkiye'nin ilk Büyükustası Suat Atalık'tır. Ondan yıllar sonra Büyükusta olan ikinci oyuncumuzsa Kıvanç Haznedaroğlu'dur. 2015 yılı itibarıyla Türk Elo listesinde 9 GM bulunmaktadır. Dragan Solak eski milli oyuncu Yıldız Çavuşoğlu'nun eşidir ve Türkiye adına yarışmaktadır. Gençler Dünya Şampiyonu Alexander Ipatov, Yazıcı zamanında Türkiye'ye transfer edilmiştir. Barış Esen, Mustafa Yılmaz ve Emre Can ise Türkiye'de yetişmiş oyuncularımızdandır. Mikhail Gurevich hem milli takımda oynamış hem de yıllarca TSF antrenörlüğü yapmıştır.

Kadınlar satrancına özel unvanlar da bulunmakta: WFM, WIM ve WGM. Kadın FIDE Ustası, Kadın Uluslararası Usta ve Kadın Büyükusta. Betül Cemre Yıldız ve Kübra Öztürk Türkiye'de yetişen ustalarımızdır. WGM ve IM Ekaterina Atalık Rusya doğumludur ve GM Suat Atalık'ın eşidir.

2 yorum: