14 Nisan 2018 Cumartesi

Gelmiş Geçmiş en Büyük Satranççı Kim


Pek çok sporda olduğu gibi satrançta da merak konusudur: "En büyük kim?" Hangi şampiyon gelmiş geçmiş en büyük şampiyondur. Eski bir şampiyon günümüzdeki şampiyonla karşılaşsa ne olur?

Elbette bugün Dünya Şampiyonu olan Carlsen diğer şampiyonların omuzları üzerinden yükselmiştir. Eski şampiyonların oynadıkları oyunlar, dönemlerine göre getirdikleri yeni konseptler, açılışlar ve pek çok başka şey Carlsen'in Carlsen olmasını sağlamıştır. Steinitz'in kapalı konumları çözümlemesi, Lasker'in satrancın mücadele yönüne vurgu yapması, Capanlanca'nın sade ama etkili stili, Alekhine'in analitik, bilimsel yaklaşımı... Bu şekilde her şampiyonun satranca katkıları vardır.

Derler ki Dünya Şampiyonu dönemindeki oyunculardan 10 yıl ileridir. Belki günümüz için bunu söyleyemeyiz belki ama şampiyonlar anladıkları farklı inceliklerle diğerlerine fark atabilmişlerdir. Paul Morphy piyon öndeyken oyunsonuna geçmeyi tercih ettiği için eleştirilir ve oyunu yavan bulunurdu. Onun arkasından gelen Capablanca konumsal üstünlük gördüğü zaman vezir değişirdi. Örneğin özellikle piyon adacıkları konusunu satranca o anlatmıştır. Piyon adacığı fazla olan oyunsonunda genelde dezavantajlıdır ve fırsatını bulduğunda Capablanca sırf bunu dikkate alarak bile vezirleri değişirdi.

Şampiyonları karşılaştırabilir miyiz? Çeşitli analiz motorları ile şampiyonların oyunortasındaki becerisi karşılaştırmakta. Ama Morphy'nin taktik hatalara açık keskin konumları ile Botvinnik'in 1.d4 sonrasında oluşan sakin konumlarını nasıl karşılaştıralım. Bazıları ise başarılarına göre karşılaştırmakta. Lasker 26 sene boyunca şampiyon kalmıştır. Bu onu en büyük şampiyon mu yapar? Veya Carlsen en yüksek eloya ulaşan oyuncudur. Karpov en çok turnuva kazanandır.

Bu tartışmanın sonu yoktur ama eğlencelidir elbette. Herkesin beğendiği bir şampiyon vardır elbette ve onu da desteklemesi hakkı!

Dünya Satranç Şampiyonları: Wikipedia

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder